În loc de ”Despre noi”

February 23rd, 2017
La FOTOCONNECT suntem timizi și ne este greu să vorbim despre propriile vieți și emoțiile noastre.
Totuși, o facem, din respect și recunoștință pentru toți cei care participă la workshop-urile noastre și care, în ciuda sfielii pe care o resimt, găsesc curajul și puterea de a se deschide.
Atunci când suntem rugați să spunem ce este important pentru noi, răspunsurile pe care le dăm au un numitor comun – libertatea.
Libertate este, pentru noi, asumarea responsabilităților de adult într-un mod pur personal și nu așa cum ne-a fost spus că trebuie sau că este bine, frumos. În plus, construim propria libertate acceptând și respectând alegerile celor de lângă noi.
still_226892-1140x641

Iris Apfel la 93 de ani, fotografiată de Jeff Bark

Regăsirea libertății în viața de adult este un subiect care ne fascinează, în primul rând pentru că ne aflăm și noi printre cei care o caută. A ști să trăiești nu este un instinct, nu ne naștem cu lecția învățată. Vestea bună este că ne-o putem însuși pe parcurs prin cunoaștere de sine, curaj și puțină speranță.

Noi ne trezim dimineața și continuăm să facem ceea ce facem pentru că vrem să fim aici pentru toți cei care se află în căutarea libertății într-o viață care și-a pierdut, poate, puțin din strălucire și seninătate.
Nu îi întâmpinăm pe cei care vin înspre noi cu butoiul de melancolie, trecutul ne interesează prea puțin…
În schimb, oferim tuturor ocazia de a experimenta acum, în prezent, o întâlnire reală cu propria persoană.
Cel mai bun lucru este că această întâlnire este pentru viitor și pentru perspective nebănuite. Nu trebuie să impresioneze pe nimeni, nu există terți dezamăgiți sau dezaprobatori, ci numai oameni curajoși care renunță la condiționările din trecut și fac loc pentru ceea ce vor și pentru ceea ce li se potrivește cu adevărat.
tumblr_n56bi7hjlt1rwc3exo2_1280

Atelierul lui Francis Bacon

Așa suntem noi – nesofisticați, colorați, uneori dezordonați și întotdeauna pregătiți să îi însoțim pe ceilalți pe drumul lor către ceva mai bun <3
Considerăm că toți avem un potențial creativ și orice formă de expresie, prin cuvânt, sunete, fotografie ne ajută să observăm ceea ce nu este accesibil raționalului, să  ne eliberăm de ceea ce nu ne mai ajută și nu poate fi exprimat prin cuvinte.
În final nu putem decât să-i dăm dreptate lui Marty Rubin: ”Arta este spațiul în care libertatea își testează aripile”.
Decolare plăcută :))


PERFECT IMPERFECT

December 20th, 2016

 

Cei mai mulți dintre cei care participă la cursul și workshop-urile noastre simt presiunea de a face fotografii corecte, frumoase, interesante, perfecte. De asemenea, le este greu să se deschidă și să vorbească despre ei. Toate aceste lucruri sunt normale și se pot depăși. Hai să vedem cum!

 

Pentru început, te invităm la un scurt experiment!

 

Pasul 1 – privește cele două fotografii

 

BeFunky Collage_47

© Matt Hoyle

 

Pasul 2 – răspunde la următoarele întrebări

Care dintre cele două fotografii te-a făcut mai curios?

Pe care ai privit-o mai mult timp?

La care te-ai întors pentru a o privi încă o dată?

 

Fotografiile au fost realizate de Matt Hoyle, un fotograf care a pozat și a ”fabricat” digital frumusețea multor celebrități de la Hollywood. Acesta a observat ani de zile obsesia vedetelor pentru a avea o imagine perfectă. Asta l-a îndemnat să caute subiecți dintr-o altă categorie, categoria persoanelor perfecte prin imperfecțiunea lor, așa cum spune chiar el.

 

Cea de-a doua poză, care probabil te-a făcut mai curios decât prima, face parte dintr-o astfel de serie. Este portretul unei fetițe căreia îi place să facă baie în ocean, în plină iarnă.
Privește-o! Face ceea ce-i place, nu vrea să ascundă nimic și nici să adauge nimic la ceea ce este. Ea doar este și se arată lumii pur și simplu. Nu se complică, nu vrea să dea bine, nu își refuză o plăcere doar pentru că nu este cea mai bună înotătoare. Este o fetiță norocoasă!

 

Revenind la subiectul articolului nostru, încercăm să clarificăm toată nebunia lui ”perfect”. Iată ce ne spune DEX-ul:
”Perfect – care întrunește în gradul cel mai înalt toate calitățile cerute.

 

Termenul cheie din această definiție este, din punctul nostru de vedere, cuvântul ”cerute”. Da, persoane care nu sunt tocmai perfecte cer perfecțiunea, uneori de la copii cu vârste atât de fragede.
Cu toții am auzit la un moment dat: ”Nu e bine!”, ”Fii cuminte!”, ”Nu se face!”, ”Așa e frumos!”, ”Nu ai voie!” ”Trebuie să faci/ să fii așa!”. Unii dintre noi au crezut ce au auzit, alții nu. Unii s-au conformat, alții s-au revoltat. Însă purtăm în noi aceste cuvinte, care, în timp, s-au transformat în condiționări. Ele ne fac să fim nemulțumiți de ceea ce suntem sau facem. Suntem speriați când greșim și suntem convinși că este periculos să facem ceea ce vrem cu adevărat. Și astfel ajungem să fim stingheri în a ne dezvălui, uneori chiar și fața celor mai apropiate persoane din viața noastră.

 

Cum poți câștiga curaj și relaxare atunci când îți arăți adevăratul fel de a fi?

Cum să te integrezi și să ai o viață împlinită dacă ceea ce vrei diferă de drumul proiectat de familia, comunitatea sau societatea în care trăiești?

 

BeFunky Collage_224

 

Nu este ceva ce se întâmplă peste noapte. Te așteaptă   un proces care solicită timp și efort susținut.

Poți începe așa:

- delimitează clar între ceea ce vrei tu cu adevărat și ceea ce se cere de la tine;
– acceptă imperfecțiunile și greșelile celor din jurul tău;
– alege să-ți fii un bun prieten;
– identifică activități care te reprezintă și care îți plac;
– investește timp și energie în relația cu persoanele care te acceptă 100%.

 

În cadrul cursului de auto-explorare prin fotografie nu ne așteptăm și nici nu ne dorim să fii perfect. Rolul nostru este să creăm cadrul potrivit în care să ai voie să experimentezi și să greșești. Îți oferim instrumentele de care ai nevoie pentu a te descoperi și ne asigurăm că vei face parte dintr-un grup care te va însoți cu succes în procesul tău de auto-explorare.

 

Și nu uita – tocmai imprefecțiunea te face interesant și deosebit, de aceea vrem să te cunoaștem exact așa cum ești: perfect imperfect.

 

Te așteptăm!Ce este și ce nu este FOTOCONNECT?

November 3rd, 2016

 

În urma întrebărilor pe care le-am primit de la voi, dorim să facem câteva precizări care să vă ajute să decideți dacă programul de auto-explorare prin fotografie pe care îl organizăm este ceva ce vi se potrivește. Continuarea »Cum mi-am colorat viața?

October 28th, 2016

Mi se pare foarte interesant faptul că atunci când știam clar ce fac din punct de vedere profesional – training, evaluarea performantei, echipa, obiective, etc nimeni nu avea curiozitatea să mă întrebe ”Cu ce te ocupi?” Acum, când totul s-a schimbat și răspunsul nu mai este atât de simplu, primesc această întrebare zilnic. De aceea m-am gândit să vă răspund. Continuarea »Puterea fotografiei

October 7th, 2016

Următorul exemplu arată cum o fotografie, care a reușit să capteze umanitatea și blândețea, poate influența viața unui om.
În 1977 Amanda Scarpinati, un bebeluș de 3 luni, a trecut printr-o experiență nefericită, un accident casnic provocându-i arsuri. În timpul copilăriei, fetița a descoperit aceasta fotografie, care o arată pe ea, îngrijită de o soră medicală. Din spusele părinților, angajata spitalului a îngrijit-o permanent.
Amanda nu s-a mai despărțit de imagine, impresionată fiind de bunătatea, grija și acceptarea necondiționată care se pot citi pe fața femeii. Continuarea »